Czesci Nissana - Ucando.pl
Jesteś tutaj
Start > Forumowicze posty piszą... > Problem z ogrzewaniem, twarde węże 2.0 dci 173km

Problem z ogrzewaniem, twarde węże 2.0 dci 173km

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów,

jestem nowym klubowiczom a zarazem już dwukrotnym właścicielem X-trail:) (był t30, jest T31).

Panowie, proszę o sugestie/opinię. Mam problem z ogrzewaniem, tuż po uruchomieniu auta twardnieją węże układu chłodzenia. Z racji tego, ze nie dawno nabyłem T31, wymieniłem płyny, filtry itp. Zauważyłem, ze jest problem z chłodzeniem. Mogę przejechać krótki czy długi dystans, problem ten sam. Sam płyn chłodzący przy wymianie był mocno rudawy. Układ wypłukałem kilkukrotnie. To co zauważyłem, to jak odkręcę korek chłodnicy i zbiorniczka wyrównawczego, po gazowaniu to układ jakby się odpowietrzał i zaczyna grzać. Po kilku minutach po zakręceniu korków twardnieją węże i zaczyna wiać chłodniejsze powietrze. Za każdym razem jest to samo, wystarczy, ze odkręcę korek (układ dość mocno zapowietrzony i bąbkuje chwile aż do rozładowania cisnienia), przygazuję chwile i znowu puszcza…i zaczyna grzać na chwile. Robiłem test co2 w spalinach ale nic nie wykazuje. Jestem już umówiony na ściąganie głowicy ale postanowiłem napisać tego posta, może ktoś/coś spotkał podobnego.

Auto dobrze odpala, jest mocne itp. Problem to ogrzewanie i ciśnienie w układzie chłodzenia. Aha…jeszcze po tak zwanym odpowietrzaniu, płyn po wymieszaniu znowu robi się rudawy. Wskazanie temp na liczniku szaleje, podnosi się szybko a zaraz spada. Nawet po krótkich dystansie gdzie temp jest w okolicy -2…0*C….po dłuższym dystansie normuje się w połowie skali.

Nie mam pojęcia jak było wcześniej przed wymiana płynów, gdyż nie jeździłem za dużo i się temu nie przyglądałem.

auto ma 185tys km. Kupiłem go od pierwszego właściciela…

pozdrawiam wszystkich

 

 


Edytowane przez Maggicc666

Czytaj na Forum ->

Dodaj komentarz

Nie jestem robotem.


Top